Прості поради, як зберегти зір дитини
Зір дитини – це особлива турбота батьків, як і здоров’я дитини в цілому. Пропонуємо вам прості поради щодо порятунку дитячого зору.
♦ Уважно стежте, щоб тривалість заняття не перевищувала 1 годину. Робіть для дитини між заняттями перерву для активної гри, бажано на свіжому повітрі.
♦ Не дозволяйте дошкільнику багато часу проводити перед екраном комп’ютера – не довше 30-40 хвилин поспіль. Відстань до екрану монітора повинна бути не менше 40 см, але не більше 1 м.
♦ Дуже важливо, щоб світло не відбивався від екрану монітора. І не дозволяйте малюкові працювати за комп’ютером у повній темряві.
♦ Перед комп’ютером дитина повинна сидіти прямо, спираючись на спинку стільця, трохи нахиливши голову вперед, ноги повинні всією стопою спиратися на підлогу або спеціальну підставку.
♦ Стілець повинен бути на 3-5 см засунутий під стіл. Правильна посадка – майже 100-відсоткова гарантія здорового хребта та зору.
♦ Не дозволяйте дитині грати в ігри на мобільному телефоні і читати книги в транспорті. Через це очі дитини втомлюються і розвивається короткозорість.
♦ І не забувайте показувати дитину щорічно лікарю-окулісту, а перед школою або садком – обов’язково.
1. Нехай малюк міцно заплющить очі на 3-5 секунд, а потім, відкривши, подивиться вдалину секунд 5-7. І нехай повторить так 4-5 разів.
2. Швидко моргнувши, малюк повинен закрити очі та посидіти спокійно 5-7 секунд. І так треба зробити 4-5 разів.
3. Дитина повинна робити 4-5 кругових рухів очними яблуками в праву сторону, потім стільки ж у ліву.
Вправи для дитячих очей:
Потім малюк повинен подивитися вдалину секунд 10. Так треба повторити 1-2 рази.
Ці вправи дитина повинна виконувати після кожного заняття і на протязі 4-5 хвилин.
♦ І не забувайте про чорницю, моркву, обліпиху, суницю, калину, журавлину, горобину, а також молоду картоплю, капусту, помідори. Ці продукти багаті на вітаміни А, В1, В2, В6, В12, С, які необхідні, щоб зберегти дитячий зір.
♦ Щоб усі вітаміни добре засвоїлися, приправте моркву і картоплю оливковою олією, а ягоди – вершками або сметаною.